Pieprz czarny + chrom - na przemianę materii i prawidłowy poziom cukru we krwi.
Pieprz to roślina, której owoce są używane w kuchni jako przyprawa. Jest to pnącze, które może wspiąć się na wysokość do 10 metrów. Do celów kulinarnych owoce muszą być suszone. Owoce te mogą być czarne, czerwone lub białe. Suszony czarny pieprz (Piper nigrum) był używany już od czasów starożytnych. Jest to jedna z najczęściej używanych przypraw we wszystkich kuchniach świata.
Pikantność pieprzu wynika z zawartości piperyny, która pod względem składu chemicznego jest alkaloidem. Piperyna może występować samodzielnie jako suplement diety, ale coraz częściej jest dodawana do innych składników, ponieważ piperyna poprawia ich wchłanianie.
Chrom jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym dla organizmu człowieka. Występuje w wielu pokarmach, ale jego przyswajanie z pożywienia jest bardzo niskie - tylko około 3%. Wchłanianie zwiększa się przy jednoczesnym spożyciu kwasu askorbinowego lub witaminy C.
Chrom jest bardzo ważny dla metabolizmu - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych. Ponadto chrom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Zalety kapsułek Piperyna (pieprz czarny) + chrom:
- doskonały suplement diety dla osób aktywnych fizycznie – zaleca się stosować przed treningiem lub wysiłkiem fizycznym,
- popularne połączenie suplementów wśród sportowców,
- odpowiedni dla diabetyków – chrom przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
- piperyna zapewnia również dobre wchłanianie,
- dla dobrego metabolizmu i metabolizmu makroskładników odżywczych.
1 kapsułka zawiera 25 mg piperyny i 6 μg chromu.
Produkt jest suplementem diety.