Ryż stanowi aż jedną piątą wszystkich kalorii spożywanych przez ludzi na całym świecie. Należy do rodziny traw wywodzących się z Azji. Przybył do nas z Hiszpanii, gdzie została przywieziona przez Arabów w VIII wieku. Dopiero w XVIII wieku zaczął zyskiwać na popularności.
Ryż basmati nazywany jest czasem „królem wszystkich ryżów” i „królem zapachów”, co wskazuje na jego szczególny zapach i delikatny orzechowy smak. Jest wąski i wydłużony, pozostaje twardy i nie klei się nawet po ugotowaniu. Jest dobrym źródłem węglowodanów.
Ze względu na swoje ciekawe właściwości brązowy ryż często pojawia się w jadłospisach sportowców. Można go przygotować na wiele sposobów:
Możesz również zmielić ryż i otrzymać w ten sposób ekologiczną mąkę ryżową, którą możesz wykorzystać do przygotowania ciasteczek, muffinek, naleśników i innych pysznych deserów.
Zalecane użycie: Odmierz 2 szklanki ryżu, włóż do garnka z zimną wodą i dobrze wypłucz kilka razy. Pozostaw umyty ryż namoczony w zimnej wodzie na 24 godziny, a następnie dobrze odsącz. Im dłużej się moczy, tym krótszy czas gotowania. Do garnka wlej około 2 szklanek wody i jedną łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać odsączony ryż i zmniejszyć ogień. Przykryj garnek i gotuj przez 15 minut. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 5 minut. Wymieszaj przed podaniem.
Wartość odżywcza | w 100 g |
---|---|
Wartość energrtyczna | 1511 kJ / 357 kcal |
Tłuszcze | 2,8 g |
- w tym tłuszcze nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 73 g |
- w tym cukier | 0,5 g |
Błonnik pokarmowy | 2,6 g |
Białko | 8,9 g |
Sól | 0,01 g |
Składniki: BIO ryż basmati z certyfikowanej produkcji ekologicznej. BG-BIO-22. Rolnictwo spoza UE.
Pochodzenie: Pakistan
Ilość netto: 500 g
Ostrzeżenie: Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.