Smart Organic

BIO Ryż basmati – brązowy

Zawartość: 500 g
PROMOCJA TYGODNIA
19,99 zł
Nr produktu: SM130
-+

Lub napisz i zamów na: info@futunatura.pl

PROMOCJA TYGODNIA - Skorzystaj z 16% zniżki na wszystkie produkty z naszej oferty.
  • Produkt jest w magazynie
  • Najlepiej zużyć do: 26.09.2025
  • Wysyłka dzisiaj!
Portfel
Kupując zyskujesz 0,56 zł
Korzyści
Darmowa wysyłka powyżej 199 zł
Prezent gratis powyżej 249 zł
Metody płatności
paymentsMetody płatności
Cena dostawy
Packeta

Informacje o produkcie

Ogólnie Stosowanie Składniki Ostrzeżenia
  • Ogólnie

    Ryż - jedno z najczęściej spożywanych zbóż na całym świecie!

     

    Ryż stanowi aż jedną piątą wszystkich kalorii spożywanych przez ludzi na całym świecie. Należy do rodziny traw wywodzących się z Azji. Przybył do nas z Hiszpanii, gdzie została przywieziona przez Arabów w VIII wieku. Dopiero w XVIII wieku zaczął zyskiwać na popularności.

     

    Ryż Basmati, wydłużony i wąski rodzaj ryżu o szczególnym zapachu i smaku.

     

    Ryż basmati nazywany jest czasem „królem wszystkich ryżów” i „królem zapachów”, co wskazuje na jego szczególny zapach i delikatny orzechowy smak. Jest wąski i wydłużony, pozostaje twardy i nie klei się nawet po ugotowaniu. Jest dobrym źródłem węglowodanów.

     

    Użyj go do przygotowania risotto, różnych dań azjatyckich lub w sałatkach.

     

    Ze względu na swoje ciekawe właściwości brązowy ryż często pojawia się w jadłospisach sportowców. Można go przygotować na wiele sposobów:

    • w risotto,
    • w różnych daniach azjatyckich,
    • w sałatkach jako źródło węglowodanów.

     

    Możesz również zmielić ryż i otrzymać w ten sposób ekologiczną mąkę ryżową, którą możesz wykorzystać do przygotowania ciasteczek, muffinek, naleśników i innych pysznych deserów.

  • Stosowanie

    Zalecane użycie: Odmierz 2 szklanki ryżu, włóż do garnka z zimną wodą i dobrze wypłucz kilka razy. Pozostaw umyty ryż namoczony w zimnej wodzie na 24 godziny, a następnie dobrze odsącz. Im dłużej się moczy, tym krótszy czas gotowania. Do garnka wlej około 2 szklanek wody i jedną łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać odsączony ryż i zmniejszyć ogień. Przykryj garnek i gotuj przez 15 minut. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 5 minut. Wymieszaj przed podaniem.

  • Składniki
    Wartość odżywcza w 100 g
    Wartość energrtyczna 1511 kJ / 357 kcal
    Tłuszcze 2,8 g
     - w tym tłuszcze nasycone 0,6 g
    Węglowodany 73 g
     - w tym cukier 0,5 g
    Błonnik pokarmowy 2,6 g
    Białko 8,9 g
    Sól 0,01 g

     

    Składniki: BIO ryż basmati z certyfikowanej produkcji ekologicznej. BG-BIO-22. Rolnictwo spoza UE.

    Pochodzenie: Pakistan

    Ilość netto: 500 g

  • Ostrzeżenia

    Ostrzeżenie: Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

BIO Ryż Basmati - brązowy
BIO Ryż basmati – brązowy
19,99 zł
-+
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.