Lucerna - roślina o długoletniej historii stosowania w tradycji chińskiej.
Lucerna (Medicago sativa), zwana także alfalfa, to powszechnie występująca kwitnąca roślina wieloletnia z rodziny bobowatych. To roślina strączkowa o małych fioletowych kwiatach, która z wyglądu przypomina koniczynę.
Lucernę uprawiano niegdyś jako paszę, dziś spożywana jest w postaci kiełków (do sałat), suszu (do herbat) lub wyciągu, jako składnik suplementów diety.
W tradycji chińskiej lucernę uprawiano już przed tysiącami lat. Dziś z uwagi na swoje dobroczynne właściwości lucerna staje się coraz bardziej popularna na całym świecie.
Zawiera także żelazo, które odgrywa rolę w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Oprócz lucerny kapsułki zawierają także żelazo, które jest jednym z niezbędnych minerałów, ponieważ bierze udział w różnych procesach zachodzących w organizmie. W ten sposób przyczynia się/odgrywa rolę w:
- funkcje poznawcze,
- uwalnianie energii podczas metabolizmu,
- powstawanie czerwonych krwinek i hemoglobiny,
- transport tlenu w organizmie,
- funkcjonowanie układu odpornościowego,
- zmniejszenie uczucia zmęczenia i wyczerpania,
- podział komórek.
Przy dziennej porcji spożywasz aż 400 mg lucerny.
Zalety wyciągu z lucerny marki Bioherba:
- łatwe stosowanie i dawkowanie - kapsułki,
- opakowanie starcza na miesiąc regularnego stosowania,
- zawiera naturalne składniki.
Produkt jest suplementem diety.