BIO Amla lub proszek z agrestu indyjskiego – wszechstronne zioło ajurwedyjskie.
Amla lub agrest indyjski (Emblica Officinalis) to przypominający agrest mały, zimozielony owoc o zielonej skórce i ciekawym słodko-kwaśnym smaku.
Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Indii, gdzie stanowi ważną część tradycji ajurwedyjskiej i znana jest pod nazwą amalaki. Amla jest stosowana w Ajurwedzie w różnych postaciach, od soku, proszku, nalewki po suplementy odżywcze, jest również popularna w pielęgnacji włosów i skóry.
Jednym z powodów jego popularności i powszechnego stosowania jest także jego skład – zawiera także różne składniki odżywcze, m.in. minerały: wapń, potas i żelazo.
W Ajurwedzie jest jednym z trzech składników mieszanki Triphala.
Amalaki stanowi zatem jeden z trzech głównych składników tradycyjnej ajurwedyjskiej mieszanki Triphala, która obejmuje również haritaki (Terminalia chebula) i bibhitaki (Terminalia bellirica).
W Ajurwedzie amalaki służy do zrównoważenia wszystkich trzech dosz**:
- vata – związana z ruchem i trawieniem,
- pitta – kojarzona z ogniem i metabolizmem,
- kapha – związana z wagą i ruchem substancji w organizmie.
**Dosze to zasady ajurwedy, które nie mają dokładnego odpowiednika we współczesnej nauce.
Amlę można dodawać do pożywienia lub stosować do pielęgnacji skóry i włosów.
FutuNaturina BIO Amla w proszku zawiera wyłącznie 100% naturalnej amli, wyprodukowanej z upraw ekologicznych, a więc bez dodatków.
Sproszkowana amla pozwala na łatwiejsze dozowanie i wszechstronne zastosowanie, gdyż można ją dodawać do posiłków lub spożywać samodzielnie – zmieszaną ze szklanką wody, herbatą lub sokiem, a także można ją dodawać do różnych koktajli, jogurtów, płatków śniadaniowych…
Dodatkowo można ją stosować również jako maskę do oczyszczania twarzy lub pielęgnacji włosów – wzmacnia je, odżywia i chroni.
Zestaw zawiera: 3x BIO Amla w proszku, 200 g (razem 600 g).
Stara cena stanowi cenę w przypadku zakupu wszystkich 3 produktów pojedynczo po cenach regularnych.