BIO Shatavari w proszku – zioło ajurwedyjskie popularne wśród kobiet!
Shatavari to wiecznie zielona bylina należąca do rodziny szparagów, a jej łacińska nazwa to Asparagus racemosus. Można go rozpoznać po drobnych białych kwiatach, małych i cienkich liściach oraz rozgałęzionych łodygach, które osiągają wysokość do 2 metrów. Rodzi małe czerwonawe jagody, które skrywają w sobie małe nasiona.
Znany również jako „indyjski szparag”, w Indiach, skąd pochodzi, wykorzystywany jest również w kuchni – służy do przyrządzania różnych pysznych potraw. Jednak jego zastosowanie nie kończy się tylko w kuchni, ponieważ jest ważną częścią tradycji ajurwedyjskiej, gdzie wykorzystuje się głównie korzenie i świeży sok.
Shatavari oznacza „sto korzeni” w sanskrycie (starożytny język indyjski), a termin ten oznacza również „tego, który może ożenić się sto razy”, co wskazuje na jego popularność, zwłaszcza wśród kobiet w wieku rozrodczym i menopauzie.
Zawiera tylko 100 % proszku z korzenia Shatavari - bez GMO i dodatków.
BIO Shatavari od FutuNatura zawiera tylko 100 % sproszkowanego korzenia shatavari pochodzącego z upraw ekologicznych i dlatego jest wolny od GMO i dodatków. Jest odpowiedni zarówno dla wegetarian, jak i wegan.
Spożywanie tej niezwykłej ajurwedyjskiej rośliny jest bardzo proste – wymieszamy ją w szklance wody, a także można ją dodać do różnych soków czy koktajli.