BIO mąka migdałowa - świetna bezglutenowa alternatywa dla mąk zbożowych!
Mąka migdałowa BIO marki Dragon Superfoods pozyskiwana jest z mielonych ekologicznych blanszowanych migdałów (Prunus dulcis). W rzeczywistości są to jadalne pestki owoców rosnących na drzewie migdałowym, które są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, gdzie olejek migdałowy jest szczególnie popularny w pielęgnacji skóry i włosów.
Podobnie jak migdały, mąka migdałowa znana jest ze swoich właściwości odżywczych, ponieważ zawiera dużo białka i błonnika, co czyni ją popularnym składnikiem w kuchni, zwłaszcza na dietach wegańskich i wegetariańskich.
Jednocześnie charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów - zaledwie 6 g na 100 g, dlatego chętnie sięgają po niego osoby stosujące diety LHCF i KETO, czy też każdy, kto chce spożywać mniej węglowodanów. Ponieważ nie zawiera glutenu, sprawdza się również jako alternatywa dla zwykłej białej mąki i innych mąk ze zbóż.
Niska zawartość węglowodanów - możesz z niej przygotować zarówno dania wytrawne, jak i słodkie!
Mąka migdałowa jest doskonałym źródłem białka, a dzięki przyjemnemu aromatowi migdałów nadaje się do przygotowywania różnych dań słonych i słodkich, takich jak chleb, naleśniki, makarony, ciasta, ciastka...