Olej kokosowy – o upajającym zapachu kokosa.
Olej kokosowy pozyskiwany jest z owoców palmy kokosowej – kokosa. Najwyższą jakość ma nierafinowany niechydrogenizowany, a jego cechą charakterystyczną jest upajający zapach i delikatny smak kokosa, który zanika podczas rafinacji.
Olej kokosowy jest wyjątkowo stabilny w wysokich temperaturach i w efekcie nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Charakterystyczna dla niego jest zmiana stanu skupienia w temperaturze około 25°C. Poniżej tej temperatury zmienia się z klarownego płynnego oleju w stan stały. Jego charakterystyczny aromat nada egzotyczny posmak zupom, warzywom, sosom, sałatkom, deserom.
O ile w kuchni azjatyckiej używa się go do przyrządzania wszelkiego rodzaju potraw, o tyle w kuchni europejskiej jest używany do przygotowania deserów. Może być również bardzo smacznym i aromatycznym dodatkiem past do smarowania i koktajli.
W kosmetyce używany jest do pielęgnacji skóry i włosów, do demakijażu oraz jako składnik peelingów, kremów, balsamów i innych produktów.
Zalety oleju kokosowego Allgäuer:
- Wyjątkowo stabilny olej,
- nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania,
- może być stosowany zarówno do celów kulinarnych, jak i kosmetycznych,
- nierafinowany i nieoczyszczony,
- z produkcji ekologicznej,
- nadaje charakterystyczny aromat azjatyckim potrawom i deserom.
Allgäuer organiczny olej kokosowy jest nieoczyszczony i nierafinowany. Ma uniwersalne zastosowanie, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kuchni służy do gotowania i pieczenia, a także jako dodatek do gotowych potraw.