Soczewica – pyszna roślina strączkowa, która powraca na nasze talerze.
Soczewica (Lens culinaris) to roślina strączkowa, która pochodzi z Azji i jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Ślady jej stosowania znajdowano już w osadach z epoki kamienia. Po odkryciu Ameryki soczewicę zastąpiła fasola, jednak w ostatnich latach soczewica coraz częściej pojawia się w naszych jadłospisach.
Soczewica przyjęła swoją nazwę od kształtu, który przypomina soczewkę. Na świecie istnieje wiele rodzajów soczewicy, takich jak brązowa, żółta, czerwona, zielona i czarna. Większość z nich uprawia się dziś w Rosji, Indiach, USA i niektórych krajach europejskich (Włochy, Francja).
Przygotuj pyszne zupy, gulasze lub różne indyjskie potrawy z czerwonej soczewicy.
Soczewicę można przyrządzać na wiele sposobów i stosować jako dodatek do różnych potraw. Soczewica czerwona jest najdelikatniejszym rodzajem soczewicy, dlatego nadaje się na:
- zupy i gulasze,
- sosy i puree,
- domowe smarowidła,
- dania indyjskie, gdzie jest częstym składnikiem,
- sałatki oraz jako dodatek do wielu dań.
Mała czerwonawa roślina strączkowa pełna białka i błonnika pokarmowego!
Czerwona soczewica to wyjątkowa żywność, która ostatnio coraz częściej pojawia się w naszej diecie. Cieszy się największą popularnością wśród wegan i wegetarian, którzy spożywają ją najczęściej ze względu na wysoką zawartość białka, a także jest super źródłem białka dla wszystkich osób uprawiających rekreację i sport, które chcą zjeść pożywny posiłek po wysiłku. Jest ceniony w diecie również dlatego, że dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na trawienie.
Zalety produktu BIO Lentil - czerwień od marki Smart Organic:
- z certyfikowanej produkcji ekologicznej,
- wysoka zawartość białka i błonnika pokarmowego,
- długotrwałe uczucie sytości.