
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Soplówka jeżowata lub inaczej lwia grzywa (Hericium erinaceus) to grzyb jadalny pochodzący z Azji, zwłaszcza z Chin, Japonii i Korei, ale występujący również w Ameryce Północnej i Europie, gdzie zyskuje na popularności.
Chociaż niekiedy miewamy problem z rozpoznaniem konkretnych grzybów, soplówka jeżowata już na pierwszy rzut oka różni się od innych, ponieważ zamiast klasycznego kapelusza ma długie, zwisające białe rzęski, przypominające lwią grzywę lub długą brodę – stąd też jej nazwa.
Grzyb ten rośnie głównie w wilgotnych, zacienionych miejscach, często na rozkładających się drzewach liściastych, takich jak dąb, jesion, klon i buk, a w kontrolowanym środowisku uprawia się go na podłożach z trocin lub słomy.
Lwia grzywa jest u nas popularna dopiero od kilku lat, podczas gdy w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej stosowana jest od wieków. Ze względu na swoje korzystne właściwości nadano jej tam również nazwy takie jak „grzyb na mózg” lub „inteligentny grzyb”, ponieważ wierzono, że zapewnia duchową koncentrację i spokój.
Obecnie stosowanie zaleca się osobom, które często znajdują się w stresie lub mają obciążenia psychiczne, studentom, osobom, które chcą wesprzeć się w okresach deficytu koncentracji lub zmęczenia, lub tym, które chcą poprawić swoje trawienie.
Ponieważ jest to grzyb jadalny, często pojawia się również w menu, a jego przyjemny, łagodny smak przypomina krewetki i homara, dzięki czemu jest popularnym wyborem wśród wegan i wegetarian, którzy stosują go jako zamiennik mięsa.
Marka Purely Nutrition oferuje ten wyjątkowy grzyb w proszku – pochodzący w 100% z upraw ekologicznych, przy czym wykorzystuje się najlepszą część grzyba, tj. owocnik. Jest to płodna część grzyba odpowiedzialna za produkcję i rozprzestrzenianie zarodników, dzięki którym grzyb się rozmnaża. To dlatego owocnik zawiera wyższą zawartość substancji czynnych, a tym samym oferuje wyższą użyteczność biologiczną.
BIO Soplówka jeżowata w proszku może być stosowana na wiele sposobów:
Produkt jest suplementem diety.
Zalecana dzienna porcja: 1-3 g. Rozpuścić proszek w 300 ml wody i wypić.
Składniki: soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) w proszku z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Dystrybucja kontrolowana przez SI-EKO-002. Rolnictwo spoza UE.
Masa netto: 200 g
Ostrzeżenie: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego stylu życia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci! Kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby przyjmujące jednocześnie leki przepisane przez lekarza, powinny skonsultować się z lekarzem lub pracownikiem służby zdrowia przed użyciem produktu.
Z uwagi na zawartość naturalnych składników, kolor, zapach i smak poszczególnych partii mogą się różnić. Nie wpływa to na jakość i skuteczność produktu. Po każdym użyciu dobrze zamknąć opakowanie, aby zapobiec zanieczyszczeniu produktu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chroniąc przed ciepłem i bezpośrednim światłem.
„Marka Purely Nutrition jest synonimem jakości, więc jestem przekonana, że każdy, kto ich spróbuje, będzie pod wrażeniem.”
„Kiedy chcę tego, co najlepsze dla mojego ciała, polegam na Purely Nutrition, ponieważ oni nigdy mnie nie zawodzą.”
„Moim celem jest życie pełnią życia, a Purely Nutrition pomaga mi to osiągnąć dzięki starannie dobranym produktom."
„Jeżeli chodzi o dobre samopoczucie i witalność, ufam Purely Nutrition, są naprawdę świetni!"
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.