FutuNatura

Czarna sól himalajska, drobno mielona

Zawartość: 250 g
PROMOCJA WEEKENDOWA
19,99 zł 24,99 zł
Nr produktu: FN262
-+

Lub napisz i zamów na: info@futunatura.pl

PROMOCJA WEEKENDOWA – Skorzystaj ze zniżki 25 zł przy zakupie za ponad 99 zł.
  • Produkt jest w magazynie
  • Wysyłka dzisiaj!
Portfel
Kupując zyskujesz 0,56 zł
Korzyści
Darmowa wysyłka powyżej 199 zł
Prezent gratis powyżej 249 zł
Metody płatności
paymentsMetody płatności
Cena dostawy
Packeta

Rabat ilościowy

Kup 2 i zaoszczędź
18,99 zł / szt.
37,98 zł
49,98 zł
Kup 3 i zaoszczędź
17,99 zł / szt.
53,97 zł
74,97 zł

Informacje o produkcie

Ogólnie Stosowanie Składniki Ostrzeżenia
  • Ogólnie

    Czarna sól himalajska czyli Kala Namak – naturalna i bez dodatków

     

    Sól himalajska to naturalna kamienna lub mineralna sól pozyskiwana z jaskiń solnych lub kopalni na terenach Pakistanu i Indii położonych u podnóża Himalajów. Sól jest wydobywana ręcznie, a następnie zwykle mielona lub formowana w kryształy o różnej wielkości.

    W przeciwieństwie do soli morskiej, sól ta nie tworzy się „z dnia na dzień” – jest wynikiem długiego procesu parowania wody morskiej, który miał miejsce miliony lat temu. W czasach, gdy obszar dzisiejszych Himalajów pokrywał starożytny ocean, minerały z gleby i skał były koncentrowane w osadach soli pod wpływem ciepła słonecznego, które następnie były zakopywane pod warstwami osadów i skał. Na skutek naporu ruchów tektonicznych osady te przesunęły się w kierunku powierzchni, gdzie były narażone na erozję i wietrzenie, a jednocześnie stały się dostępne do eksploracji.

     

    Drobno mielona do wszechstronnego zastosowania – do solenia i dodawania smaku potrawom.

     

    Czarna sól himalajska jest również nazywana w języku hindi Kala Namak, co oznacza „czarną sól”. Ma swoją nazwę ze względu na kolor kryształów, które są różnie zabarwione - wszystko od szaro-białego, czarnego do czerwonawo-brązowego. Charakteryzuje się również siarkowym zapachem przypominającym smażone jajko, co czyni go tak popularnym w kuchni indyjskiej i potrawach z truflami.

    Czarna sól himalajska marki FutuNatura jest drobno mielona i nie zawiera żadnych dodatków. Oferuje niezwykle wszechstronne zastosowanie – można jej używać zamiast zwykłej soli kuchennej, do dodawania potrawom aromatu, różnym solnym mieszankom i marynatom, nadaje się również do przygotowania solnej kąpieli czy innych domowych kosmetyków.

     

    Ze względu na swój specyficzny smak jest popularny w kuchni indyjskiej!

     

    Jaka jest różnica między różową a czarną solą himalajską?

    Oprócz koloru, który wynika z różnej zawartości minerałów, różnią się także smakiem i zapachem – różowa ma łagodniejszy i delikatniejszy smak, natomiast czarna ma bardziej intensywny smak i charakterystyczny zapach siarki. Obie są wydobywane w ten sam sposób iz tych samych kopalń.

  • Stosowanie

    Zalecane użycie: Sól himalajską można stosować do każdej potrawy, tak jak zwykłą sól kuchenną. Świetnie sprawdza się również w przypadku domowych kosmetyków.

  • Składniki

    Składniki: czarna sól himalajska, drobno mielona.

    Pochodzenie: Pakistan

    Ilość netto: 250 g

  • Ostrzeżenia

    Ostrzeżenie: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Probiotyk - gumy z kulturami mikrobiologicznymi
Czarna sól himalajska, drobno mielona
19,99 zł
24,99 zł
-+
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa strony | Korzystanie z plików cookie | Ustawienia plików cookie