Czarna sól himalajska czyli Kala Namak – naturalna i bez dodatków
Sól himalajska to naturalna kamienna lub mineralna sól pozyskiwana z jaskiń solnych lub kopalni na terenach Pakistanu i Indii położonych u podnóża Himalajów. Sól jest wydobywana ręcznie, a następnie zwykle mielona lub formowana w kryształy o różnej wielkości.
W przeciwieństwie do soli morskiej, sól ta nie tworzy się „z dnia na dzień” – jest wynikiem długiego procesu parowania wody morskiej, który miał miejsce miliony lat temu. W czasach, gdy obszar dzisiejszych Himalajów pokrywał starożytny ocean, minerały z gleby i skał były koncentrowane w osadach soli pod wpływem ciepła słonecznego, które następnie były zakopywane pod warstwami osadów i skał. Na skutek naporu ruchów tektonicznych osady te przesunęły się w kierunku powierzchni, gdzie były narażone na erozję i wietrzenie, a jednocześnie stały się dostępne do eksploracji.
Drobno mielona do wszechstronnego zastosowania – do solenia i dodawania smaku potrawom.
Czarna sól himalajska jest również nazywana w języku hindi Kala Namak, co oznacza „czarną sól”. Ma swoją nazwę ze względu na kolor kryształów, które są różnie zabarwione - wszystko od szaro-białego, czarnego do czerwonawo-brązowego. Charakteryzuje się również siarkowym zapachem przypominającym smażone jajko, co czyni go tak popularnym w kuchni indyjskiej i potrawach z truflami.
Czarna sól himalajska marki FutuNatura jest drobno mielona i nie zawiera żadnych dodatków. Oferuje niezwykle wszechstronne zastosowanie – można jej używać zamiast zwykłej soli kuchennej, do dodawania potrawom aromatu, różnym solnym mieszankom i marynatom, nadaje się również do przygotowania solnej kąpieli czy innych domowych kosmetyków.
Ze względu na swój specyficzny smak jest popularny w kuchni indyjskiej!
Jaka jest różnica między różową a czarną solą himalajską?
Oprócz koloru, który wynika z różnej zawartości minerałów, różnią się także smakiem i zapachem – różowa ma łagodniejszy i delikatniejszy smak, natomiast czarna ma bardziej intensywny smak i charakterystyczny zapach siarki. Obie są wydobywane w ten sam sposób iz tych samych kopalń.