Fenugreek - tradycyjna przyprawa ajurwedyjska dla przyjemnego smaku potraw.
Kuchnia ajurwedyjska jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Podczas przygotowywania jedzenia dużą uwagę zwraca się na jakość produktów spożywczych, samopoczucie kucharza, zgodność produktów z porami roku oraz wpływ produktów na nasze ciało.
Fenugreek, triplat lub kozieradka (Trigonella foenum-graecum) to roślina jednoroczna, która jest jednym z kluczowych składników kuchni ajurwedyjskiej. Jest używana od wieków i stanowi klasyczny składnik mieszanki curry.
W postaci całych nasion - z wieloma możliwościami przygotowania.
Ekologiczne nasiona fkozieradki marki Futunatura są uprawiane ekologicznie i charakteryzują się różnymi możliwościami zastosowania:
- do przyprawiania zup, sosów, chleba, ziemniaków, ryżu i warzyw,
- jako dodatek do sałatek i fasoli,
- w postaci herbaty,
- jako ciepły okład,
- do produkcji aromatycznych kiełków.
Przyprawa ajurwedyjska, coraz częściej obecna także w naszych kuchniach.
Użycie triplatu ciągle wzrasta także w krajach zachodniego świata. Jego lekko gorzki smak doskonale pasuje do makaronu, ryżu, kurczaka oraz nawet do ziemniaków. Dodaje się go także do serów, marynat i dań wegetariańskich charakterystycznych dla kuchni egipskiej, indyjskiej i orientalnej.
Wiele osób próbuje również kiełkować nasiona fenugreeka i następnie spożywa je w postaci mikrozieleni, ponieważ uważa się, że w ten sposób zapewniają sobie również wiele korzystnych właściwości, którymi się ono charakteryzuje.