Olej konopny – wiele korzyści i brak efektów odurzających.
Olej konopny pozyskiwany jest z nasion konopi przemysłowych (Cannabis sativa). Większość osób, gdy usłyszy słowo konopie, myśli od razu o narkotykach, ale mało kto wie coś więcej o tej wszechstronnej roślinie. Istnieją trzy podgatunki konopi, oprócz zwykłych konopi (siewnych), czyli konopi przemysłowych, są jeszcze Cannabis indica (konopie indyjskie) i Cannabis ruderalis (konopie dzikie).
Konopie przemysłowe mają wszechstronne zastosowanie w przemyśle, a ich stosowanie w historii było szeroko rozpowszechnione na całym świecie – i tak na przykład najsłynniejszy obraz artystyczny świata Mona Lisa był namalowany farbami na bazie oleju konopnego.
Olej konopny nie ma działania odurzającego. Charakteryzuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz bardzo korzystnym stosunkiem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej konopny ma zielony kolor i lekko orzechowy smak, dlatego jest też wyśmienitym popularnym dodatkiem stosowanym do różnych potraw. Ponieważ wysokie temperatury niszczą wiele korzystnych składników i właściwości tego oleju, polecany jest do przyrządzania dań na zimno oraz jako dodatek do już przygotowanych gotowanych dań.
Zalety oleju konopnego Allgäuer:
- nie zawiera THC i nie ma działania odurzającego,
- przyjemny orzechowy smak,
- do stosowania na zimno i jako dodatek do już przygotowanych gorących dań,
- rada dot. stosowania: ze względu na doskonały aromat można go dodawać również jako polewa do lodów,
- bezpośrednio od ekologicznych plantatorów z Niemiec.
Olej Konopny Allgäuer jest tłoczony na zimno i ze względu na swój smak idealnie nadaje się do przygotowywania sałatek, sosów oraz jako dodatek do zup. Jeśli dodamy 1 łyżkę do swojego śniadania, już rano pokryjemy dziennie zapotrzebowanie organizmu na niezbędne kwasy tłuszczowe.
Zalecane stosowanie w przypadku samodzielnego stosowania: Dwie łyżki stołowe na czczo i pół godzinna przerwa przed spożyciem innych posiłków i napojów.