Lanolina – bezwodna (Adeps lanae) – najwyższej jakości.
Lanolina to żółta, woskowa substancja wydzielana przez gruczoły łojowe owiec, która korzystnie wpływa na wełnę owczą narażoną na działanie różnych czynników zewnętrznych. Podobny wpływ ma również na skórę. Uzyskuje się ją poprzez sprasowanie strzyżonej wełny owczej, a następnie uszlachetnienie lanoliny.
Skóra człowieka, z pomocą gruczołów łojowych, zapewnia sobie odpowiednie nawilżenie – gruczoły łojowe wydzielają łój lub sebum. Jednak wraz z wiekiem, w skórze wytwarza się coraz mniej tłuszczu, który często usuwa się agresywnymi mydłami. Najlepszą pielęgnację skóry zapewniają olejki lub maści, które mają podobną strukturę do ludzkiego sebum. Można to powiedzieć o lanolinie, i z tego właśnie powodu, jest ona bardzo odpowiednia do przygotowywania wszelkich produktów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji skóry.
W naturalnych lub w domowych produktach kosmetycznych, stosowana jest jako emolient i emulgator. Ceni się ją, ponieważ tworzy na skórze półprzepuszczalny film, który chroni skórę przed wysuszeniem. Ma charakter polarny, co oznacza, że jest rozpuszczalny w olejach lub dobrze się z nimi miesza, a także wiąże wodę lub tworzy z nim emulsję (wiąże do 2x więcej wody w stosunku do swojej wagi).
Stosuje się ją również samodzielnie – do pielęgnacji biustu w okresie karmienia piersią oraz w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów in. ciążowych znamion.
Jak można stosować Lanolinę w kosmetykach naturalnych?
- najczęściej stosowana jest jako dodatek do kremów, maści, pomadek, balsamów do ust i masek do włosów,
- do balsamów na sutki, pośladki niemowlęcia, suche podeszwy,
- do kremów (emulsji z wodą w oleju) stosuje się do 60 % masy wyrobu gotowego, do maści i balsamów lub innych emulsji typu woda w oleju do 15 %, do mydeł do 3 % produktu gotowego,
- dozwolone jest stosowanie w kosmetykach naturalnych i organicznych.
- Sposób przygotowania kremu metodą klasyczną: Olej i wodę podgrzej do temperatury 75 °C, a następnie połącz i ostudź. Przestań mieszać dopiero wtedy, gdy mieszanina ostygnie.
- Właściwości: temperatura topnienia 38–44 °C, bezwodna.