BIO Soplówka jeżowata lub lwia grzywa - grzyb o dużej zawartości błonnika i białka.
Soplówka jeżowata lub lwia grzywa (Hericium erinaceus) to grzyb, który fascynuje nas swoim szczególnym wyglądem, od którego wziął swoją nazwę. Można ją rozpoznać po kapeluszu z frędzlami i białymi wiszącymi igłami, przypominającym lwią grzywę i długą białą brodę.
Grzyb ten rośnie zwykle na gnijącym drewnie powalonych drzew liściastych w całej Europie, Azji Wschodniej i Ameryce Północnej. Choć w naszym kraju jest nieco mniej znany, od dawna wpisuje się w tradycję zielarską w Chinach, gdzie ze względu na dobroczynne działanie zyskał miano „mądrego grzyba” lub „pokarmu dla mózgu”.
Grzyb ze względu na delikatny smak przypominający homara jest uprawiany również w celach spożywczych i często trafia do jadłospisu osób na diecie roślinnej.
Lwia grzywę można spożywać samodzielnie lub dodawać do różnych potraw.
BIO Soplówka jeżowata (lwia grzywa) marki FutuNatura zawiera wyłącznie 100 % proszku z lwiej grzywy pochodzącego z produkcji organicznej - bez zbędnych dodatków. Charakteryzuje się również niezwykle wysoką zawartością błonnika pokarmowego i białka.
Lwia grzywa w proszku pozwala na łatwiejsze dozowanie i wszechstronne zastosowanie, gdyż można go dodawać do posiłków lub spożywać samodzielnie - zmieszana w szklance wody, herbaty lub soku, a także można ją dodawać do różnych koktajli, jogurtów, płatków śniadaniowych, zup, sosów ... .