BIO Inulina w proszku – błonnik, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach.
Prebiotyki to rodzaj błonnika, który wspomaga wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Są ważne dla naszego organizmu, ponieważ dbają o trawienie i wchłanianie składników odżywczych oraz wzmacniają układ odpornościowy.
Inulina z agawy jest prebiotykiem występującym w agawie, cykorii, bananach, pszenicy, szparagach i tym podobnych. Rośliny te wykorzystują inulinę jako magazyn energii zamiast skrobi i magazynują ją głównie w korzeniach lub bulwach.
Inulina z agawy to pyszny sposób na zwiększenie spożycia błonnika.
Inulina to rodzaj polisacharydu zaliczanego do błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony ani wchłaniany po spożyciu w żołądku, a zatem służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach.
BIO inulina w proszku marki FutuNatura pozyskiwana jest z agawy – mięsistej rośliny, która rośnie głównie w Meksyku i Ameryce Południowej, gdzie wykorzystuje się ją do produkcji tequili, słodzika lub jak w tym przypadku do pozyskiwania inuliny.
Doskonały dodatek do posiłków - jako zamiennik cukru.
Proszek inuliny BIO Agave można stosować na kilka sposobów, a mianowicie wykorzystujemy go jako/do:
- Substytut cukru - Inulina, zwłaszcza inulina z agawy, ma słodki smak, dlatego często stosowana jest zamiast cukru oraz w celu obniżenia kaloryczności potraw.
- Dla poprawy tekstury potraw – inulina ze względu na swoją włóknistą strukturę może tworzyć żel, dlatego wiele osób wykorzystuje ją do przygotowania budyniu, lodów oraz jako dodatek do innych potraw.
- Suplement diety - wysoka zawartość błonnika sprawia, że jest to doskonały suplement diety dla każdego, kto pragnie usprawnić trawienie i uwzględnić w swojej diecie więcej błonnika.
- Dodatek do produktów kosmetycznych – częsty składnik kremów i balsamów do ciała, ponieważ nawilża skórę, jednocześnie poprawiając jej strukturę.