Olej MCT w proszku – doskonałe źródło energii z tłuszczu!
Olej MCT to skrót na średniołańcuchowe trójglicerydy. Są to tłuszcze nasycone, które występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak olej kokosowy, olej palmowy i tłuszcz mleczny.
Wiadomo, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają krótsze łańcuchy niż większość innych tłuszczów, ale są też łatwiejsze do strawienia i szybciej przechodzą do wątroby, gdzie są przekształcane w energię.
Z tego powodu olej MCT jest często stosowany w żywieniu sportowców, w dietach niskowęglowodanowych oraz w innych sposobach odżywiania, w których chce się osiągnąć wyższą podaż kalorii i tłuszczu.
Prawie bezwonny i pozbawiony smaku - można jej używać w różnych przepisach.
Olej MCT w proszku jest łatwy w użyciu - mieszasz go ze 100 ml wody i spożywasz. Można go używać w postaci płynnej (zmieszanej z wodą) i dodawać do różnych potraw, takich jak sałatki, sosy, shake'i, słynna kawa kuloodporna itp., a w postaci proszku świetnie sprawdza się w innych przepisach, np. w cieście naleśnikowym , biszkopt , ciasteczka...
Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi można go stosować niemal wszędzie, jednak nie należy go podgrzewać powyżej 120 °C.