Herbata z kopru włoskiego - popularna wśród dzieci.
Koper włoski (nazwa naukowa Foeniculum vulgare) to roślina, która rośnie również w dzikich warunkach przyrody w obszarze subśródziemnomorskim. Można go rozpoznać po małych, żółtych kwiatach i cylindrycznych owocach, które zawierają nasiona.
Koper jest szczególnie ceniony właśnie ze względu na swoje nasiona, które są bardzo aromatyczne. Koper włoski znany był już w tradycji starożytnej Grecji i Rzymu, a nawet w Egipcie.
Nie należy go mylić ze koprem słodkim - jest to roślina spokrewniona, ale stosowana głównie jako warzywo.
Prawidłowe przygotowanie i dawkowanie jest szczególnie ważne w przypadku herbat ziołowych. Należy zawsze przygotowywać je zgodnie z instrukcjami dotyczącymi danej rośliny.
Istnieją trzy sposoby przygotowania ziołowych herbat:
1. Napar jest najbardziej rozpowszechnioną formą przygotowywania herbat ziołowych. Suszoną roślinę zalewamy wrzątkiem o temperaturze 90 stopni Celsjusza i odstawiamy na 5-15 minut, po czym napar przecedzamy.
2. Macerat przygotowuje się z ziół, które są bardzo wrażliwe na ciepło. Zalewa się je wodą o temperaturze pokojowej i pozostawia na noc, a następnie przecedza.
3. Odwar zwykle przygotowuje się z korzeni, kory lub nasion. Zioła zalane zimną wodą najpierw doprowadza się do wrzenia, następnie gotuje przez 10-20 minut i przecedza.
Jeśli nie jesteś w stanie pić herbaty bez dodatków, dodaj do niej miód lub cytrynę, ale dopiero wtedy, gdy ostygnie na tyle, że będzie letnia - tylko wtedy temperatura nie unicestwi dobroczynnych substancji zawartych w miodzie lub cytrynie.