Olej sezamowy – o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni i kosmetyce.
Olej sezamowy jest podobny do oliwy z oliwek, jednakże jest bardziej stabilny ze względu na inną konsystencję. Pozyskiwany jest z sezamu indyjskiego będącego jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jest to roślina jednoroczna, której nasiona mają 2 milimetry długości. Rośnie głównie w Chinach, Birmie, Indiach oraz w innych częściach Azji. Wykorzystywany jest do celów kulinarnych i kosmetycznych już od czasów rzymskich. Najwyższą jakość ma tłoczony na zimno.
W kuchni używa się go zarówno do gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia, jak i do przygotowania wszelkiego rodzaju dań na zimno. Olej sezamowy nadaje się do dań grillowanych oraz jako przyprawa w końcowej fazie przygotowywania potraw, szczególnie polecany jest zaś do wzbogacania sałatek i dań z woka.
W kosmetyce stosowany jest ze względu na dobroczynny wpływ na skórę, ponieważ odżywia i chroni skórę oraz korzystnie wpływa na suchą skórę, ponieważ ją nawilża.
Zalety oleju sezamowego Allgäuer:
- bardzo stabilny olej,
- może być stosowany zarówno do celów kulinarnych, jak i kosmetycznych,
- tłoczony na zimno,
- z produkcji ekologicznej,
- nadaje charakterystyczny smak potrawom azjatyckim i orientalnym.
Olej sezamowy Allgäuer jest tłoczony na zimno z nieprażonych nasion białego sezamu pochodzącego z produkcji ekologicznej. Można go stosować do zimnych i gorących potraw. Ma charakterystyczny smak i jest używany do potraw azjatyckich oraz do przyprawiania sałatek.