Skrzyp polny - praroślina o wielowiekowej tradycji stosowania.
Skrzyp polny (Equisetum arvense) to jedna z odmian skrzypu. Należy do najstarszych roślin na świecie, popularna także w europejskiej tradycji ludowej. Skrzyp znany jest także pod ludowymi nazwami - chwoszcz, koński ogon, strzępka, jedlinka polna.
Ta roślina zielna najlepiej czuje się w wilgotnym klimacie. Suszony skrzyp polny najczęściej stosowany jest do przygotowania herbat i kąpieli, a także suplementów diety w postaci kapsułek, tabletek, nalewek...
Nalewka marki Bioherba powstaje z suszonego skrzypu polnego zalanego gliceryną, która nadaje nalewce słodki smak. Gliceryna to bezbarwny i bezwonny płyn, odrobinę gęstszy od wody.
Ogromną zaletą nalewki ze skrzypu jest fakt, iż ciało szybciej ją przyswaja i lepiej wykorzystuje, a jednocześnie w procesie przygotowywania nalewki zachowane zostają ważne substancje, które zawiera roślina.
Dzienna porcja nalewki odpowiada 140 mg skrzypu polnego.
Skrzyp - nalewka:
- nie zawiera alkoholu,
- szklane opakowanie, które umożliwia łatwe dawkowanie w kroplach,
- krople wymieszaj z wodą i wypij.
Produkt jest suplementem diety.