Triphala - najlepsze połączenie trzech sproszkowanych ziół ajurwedyjskich.
Triphala to jedna z najstarszych formuł ajurwedyjskich. W tłumaczeniu triphala oznacza "trzy owoce”. Składa się z amalaki - liściokwiatu garbnikowego (Emblica officinalis), bibhitaki - migdałecznika bellirica (Terminalia bellirica) i haritaki - migdałecznika chebułowca (Terminalia chebula), owoców typowych dla Indii.
Triphala jest wyjątkowa, ponieważ równoważy wszystkie 3 ajurwedyjskie dosze** w organizmie (Vata, Pita, Kapha), co oznacza, że może być spożywana przez każdego.
Produkt zawiera polifenole (bioaktywne związki fitochemiczne), które kształtują charakter doszy roślin w postaci barwników, aromatów i garbników.
Dzienna porcja zawiera 1,35 g sproszkowanych ziół, z czego 333 mg to polifenole.
Zgodnie z tradycją ajurwedy, produkt reguluje harmonijną równowagę dosz** poprzez równoważenie 6 smaków.
- Triphala zapewnia kwaśny, słodki, gorzki, cierpki i pikantny smak
- Efekt ajurwedyjski: Vata-, Pitta+, Kapha-, Ama-
- to mieszanka ziół Emblica officinalis, Terminalia chebula in Terminalia bellirica
**Dosze to zasady ajurwedy, które nie mają odpowiedniego ekwiwalentu we współczesnej nauce.
Proszek Triphala BIO Churna marki Cosmoveda jest wegański, nie zawiera laktozy i glutenu. Najwyższą jakość gwarantuje produkcja ekologiczna i Sprawiedliwy Handel.
Produkt jest suplementem diety.