BIO Haritaki w proszku - wybitna roślina ajurwedyjska.
Haritaki lub harad, czy też Migdałecznik Chebułowiec (Terminalia chebula) to wiecznie zielone drzewo, które dorasta do wysokości około 20-30 metrów i rodzi małe zielonkawo-żółte owoce.
Ze względu na zawartość dobroczynnych substancji owoce są najczęściej stosowaną częścią haritaki, która jest jedną z najważniejszych roślin ajurwedyjskich. Owoce są zwykle suszone i mielone na proszek, ponieważ taka forma pozwala na łatwiejsze spożycie.
W Ajurwedzie służy do równoważenia wszystkich trzech dosz – vata, pitta i kapha.
Haritaki stanowi zatem jeden z trzech głównych składników tradycyjnej ajurwedyjskiej mieszanki Triphala, która obejmuje również amalaki (Emblica officinalis) i bibhitaki (Terminalia bellirica). Nadaje mieszance gorzki i gorzki smak.
W Ajurwedzie haritaki służy do zrównoważenia wszystkich trzech dosz**:
- vata – związana z ruchem i trawieniem,
- pitta – związana z ogniem i metabolizmem,
- kapha – związana z wagą i ruchem substancji w ciele.
**Dosze to zasady ajurwedy, które nie mają odpowiedniego odpowiednika we współczesnej nauce.
Zawiera tylko 100% haritaki - bez zbędnych dodatków!
FutuNaturin BIO Haritaki w proszku zawiera tylko 100% naturalnych haritaki, wyprodukowanych z upraw ekologicznych, a więc bez dodatków.
Proszek Haritaki ułatwia dozowanie i spożywanie - zalać go wrzącą wodą, odstawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie wypić na ciepło.
Zestaw zawiera: 3x BIO Haritaki w proszku, 200 g (razem 600 g).
Stara cena stanowi cenę w przypadku zakupu wszystkich 3 produktów pojedynczo po cenach regularnych.