BIO Kurkuma w proszku — działa jak przeciwutleniacz i wspomaga wątrobę.
Kurkuma (Curcuma longa) to pochodząca z Azji roślina podobna do imbiru. Uprawiana w Chinach, Indiach i w Indonezji. Najczęściej stosowana jest jako przyprawa, z uwagi na piękne kwiaty uznawana jest także za roślinę dekoracyjną.
Jako przyprawę stosuje się jej wysuszony i zmielony korzeń. Posiada wyraźny smak i charakterystyczny żółty kolor, który po kontakcie zostawia ślad na skórze i ubraniach. Żywy kolor proszku ze zmielonego korzenia kurkumy przypisuje się składnikowi o nazwie kurkumina.
Kurkuma to jedna z przypraw w znanej mieszance przypraw curry, zajmuje też ważne miejsce w hinduskiej ajurwedzie, gdzie uznawana jest za świętą roślinę.
BIO Kurkuma w proszku od FutuNatura zawiera co najmniej 2,5% kurkuminy.
Kurkuma jest często stosowana w celu pobudzenia apetytu. Wspomaga także funkcjonowanie wątroby. Korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu wykazuje przede wszystkim jej korzeń:
- pomaga utrzymaniu skutecznego funkcjonowania układu odpornościowego i posiada ważne właściwości przeciwutleniające,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomaga produkcję krwi, krążenie, pracę serca,
- wspiera pracę płuc i górnych dróg oddechowych,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
- wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Zestaw zawiera: 3x BIO Kurkuma w proszku, 250 g (razem 750 g).
Stara cena stanowi cenę w przypadku zakupu wszystkich 3 produktów pojedynczo po cenach regularnych.