Koenzym Q10, czyli ubichinon – obecny we wszystkich komórkach naszego organizmu.
Koenzym Q10, w skrócie CoQ10, czyli ubichinon, to związek obecny we wszystkich komórkach naszego organizmu, a największe ilości znajdują się w sercu, wątrobie i nerkach. O jego znaczeniu świadczy już sama nazwa „koenzym”, która wskazuje, że uczestniczy on w reakcjach biochemicznych wraz z innymi enzymami.
Jak już wspomniano, koenzym Q10 może być wytwarzany w organizmie, jednak jego poziom zaczyna spadać po około 25. roku życia, dlatego zapotrzebowanie na jego dodatkową podaż wzrasta wraz z wiekiem.
Kapsułki zawierają także 45% kwasu linolenowego – ALA.
Świetnym sposobem na dodatkowe dostarczenie tego koenzymu, pełniącego podobną rolę jak witaminy, są kapsułki miękkie marki NewFood, które oprócz Q10 zawierają także kwas linolenowy ALA z oleju lnianego (Linum usitatissimum).
ALA, czyli kwas linolenowy, jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, co oznacza, że jest absolutnie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak organizm nie jest w stanie go sam wytworzyć i musimy go dostarczyć wraz z dietą. Właściwie jest substancją wyjściową, z której powstają kwasy tłuszczowe omega-3, które pełnią w organizmie kilka ważnych funkcji.
Miękkie kapsułki soft-gel ułatwiają spożycie.
Dlaczego warto wybrać kapsułki z koenzymem Q10 NewFood:
- zawierają aż 100 mg Q10 w 1 kapsułce,
- wzbogacony kwasem linolenowym ALA z oleju lnianego,
- kapsułki miękkie typu soft-żel - dla łatwiejszego spożycia,
- łatwe w dozowaniu i spożyciu.
Produkt jest suplementem diety.