Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Kurkuma (Curcuma longa) to roślina wieloletnia z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). To krzewiasta roślina o dużych, lancetowatych liściach, a jej najcenniejszyfragment to część podziemna – korzeń o charakterystycznym pomarańczowo-żółtym kolorze.
Pochodzi z południowej Azji, głównie z Indii, gdzie do dziś rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Ta „złota przyprawa”, jak bywa nazywana, jest stosowana w tradycji ajurwedyjskiej i chińskiej od ponad 4000 lat.
I waśnie w kulturze indyjskiej zajmuje szczególne miejsce – zarówno jako dobroczynne zioło, jak i symbol czystości i ochrony. Wspomina o niej starożytna literatura sanskrycka, a także arabskie i europejskie teksty z okresu średniowiecza.
Kurkuma jest często stosowana jako przyprawa, głównie w postaci proszku, i stanowi kluczowy składnik mieszanki przypraw curry.
Ze względu na swój wyrazisty kolor i łagodny, lekko ziemisty smak dodaje się ją również do musztardy, zup, potraw ryżowych, napojów (np. „złoty napój”) a nawet wypieków. Ponadto doskonale sprawdza się jako naturalny barwnik, dzięki czemu jest popularna w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Marka Purely Nutrition oferuje tę złotą przyprawę w proszku – pochodzącą w 100% z upraw ekologicznych, która charakteryzuje się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
BIO Kurkumę w proszku można stosować na wiele sposobów:
Zalecenia dotyczące stosowania: Można stosować do przygotowania herbaty, dodać do smoothie, soku, jogurtu, pasty, sosu sałatkowego. Można również użyć kurkumy jako przyprawy do przygotowania risotto, pieczonych warzyw lub innych potraw. Spożywaj maksymalnie 3-5 g proszku kurkumy dziennie.
| Średnia wartość odżywcza | na 100 g |
|---|---|
| Wartość energetyczna | 1424 kJ / 341,7 kcal |
| Tłuszcze | 2,56 g |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,15 g |
| Węglowodany | 49,3 g |
| - w tym cukry | < 0,5 g |
| Błonnik pokarmowy | 21,9 |
| Białko | 8,42 |
| Sól | 0,49 g |
Wartości mogą się różnić z powodu składników pochodzenia naturalnego.
Składniki: 100% kurkuma (Curcuma longa) w proszku z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Dystrybucja kontrolowana przez SI-EKO-002. Rolnictwo spoza UE.
Masa netto: 200 g
Ostrzeżenie: Produkt nie jest może być stosowany jako substytut zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego stylu życia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci! Nie wdychać. Przechowywać w temperaturze pokojowej i maks. 65% wilgotności.
„Używam jej do smoothie – nadaje im ładny kolor i łagodny, przyjemny smak”.
„Kurkuma to mój codzienny rytuał – ciało jest mi wdzięczne”.
„Dodaję ją do prawie każdego posiłku, od ryżu, przez zupy, po curry, ponieważ nadaje potrawom doskonały smak i uczucie lekkości po posiłku”.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.