Herbata z połączenia ziół, które tworzą przyjemny smak.
Herbatę relaksacyjną pije się rano i wieczorem, zawsze świeżo przygotowaną i w razie potrzeby słodzoną miodem.
Melisa lekarska (Melissa officinalis L) to roślina używana jako przyprawa i do przygotowywania herbat. Krzew osiąga wysokość do 80 cm, a jego liście mają jajowaty kształt, a na górnej powierzchni są pokryte drobnymi włoskami. Roślina pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i jest spokrewniona z szałwią i lawendą.
Pomarańcza (Citrus x sinensis), to owoc cytrusowy, który jest szczególnie popularny w miesiącach zimowych. Drzewo o wysokości do 12 metrów o śnieżnobiałych kwiatach i dużych, pomarańczowych owocach o szorstkiej skórce wydaje do 500 owoców rocznie.
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) to bylina, która osiąga wysokość do 70 cm. Jest zaliczany do rodziny dziurawcowatych i można go rozpoznać po złotożółtych kwiatach, które po zmiażdżeniu zmieniają kolor z ciemnoczerwonego na purpurowy. Pąki kwiatowe, kwiaty i liście dziurawca są wykorzystywane do rozmaitych celów.
Męczennica cielista (Passiflora incarnata L.) to pnącze z rodziny męczennicowatych o dużych kwiatach i pomarańczowych owocach. Roślina nazywana jest również kwiatem Męki Pańskiej. W niektórych krajach z jej owoców robi się marmoladę.
Lawenda (Lavandula) znana jest ze swoich fioletowych kwiatów o uroczym zapachu. Jako roślina nie jest wymagająca i bardzo dobrze znosi okresy suche.
Zalety Herbaty relaksacyjnej:
- wyjątkowa mieszanka ziół,
- można ją dosładzać miodem,
- przyjemny smak i aromat,
- łatwa w przygotowaniu.