Suszone jagody - do zaparzania herbaty.
Niebiesko-fioletowe owoce borówki czarnej (Vaccinium myrtillus), zwane potocznie jagodami, są wyjątkowo smaczne, dlatego czekamy na nie co roku, aż dojrzeją do zbioru w lasach.
Ze względu na swoje walory suszone jagody stosuje się przez cały rok – przygotowując z nich herbatę.
Prawidłowe przygotowanie i dawkowanie jest szczególnie ważne w przypadku herbat ziołowych. Należy zawsze przygotowywać je zgodnie z instrukcjami dotyczącymi danej rośliny.
Istnieją trzy sposoby przygotowania ziołowych herbat.
1. Napar jest najbardziej rozpowszechnioną formą przygotowywania herbat ziołowych. Suszoną roślinę zalewamy wrzątkiem o temperaturze 90 stopni Celsjusza i odstawiamy na 5-15 minut, po czym napar przecedzamy.
2. Macerat przygotowuje się z ziół, które są bardzo wrażliwe na ciepło. Zalewa się je wodą o temperaturze pokojowej i pozostawia na noc, a następnie przecedza.
3. Odwar zwykle przygotowuje się z korzeni, kory lub nasion. Zioła zalane zimną wodą najpierw doprowadza się do wrzenia, następnie gotuje przez 10-20 minut i przecedza.
Jeśli nie jesteś w stanie pić herbaty bez dodatków, dodaj do niej miód lub cytrynę, ale dopiero wtedy, gdy ostygnie na tyle, że będzie letnia - tylko wtedy temperatura nie unicestwi dobroczynnych substancji zawartych w miodzie lub cytrynie.