Czerwona herbata Pu-Erh - najlepsza w smaku herbata.
Drzewo herbaciane (Camellia sinensis) znane również jako prawdziwe drzewo herbaciane i krzew herbaciany pochodzi z Indii. Dorasta do 16 metrów wysokości, ale od wielu lat uprawiany jest jako niski krzew. Do wyrobu herbat wykorzystuje się liście rośliny. To, czy będą z nich przygotowane herbata zielona, biała, czarna, oolong czy pu-erh, zależy od ich przetworzenia.
Liście drzewa herbacianego na herbatę Pu-Erh po zbiorze poddaje się fermentacji, a następnie pozostawia do dojrzewania w wilgotnym środowisku. Im dłużej herbata dojrzewa, tym jest bardziej wartościowa. Z biegiem czasu poprawia się również smak i aromat. Według chińskiej filozofii herbata Pu-Erh ma właściwości ying yang.
Dzięki unikalnemu procesowi produkcji oraz swoim właściwościom, smakowi i aromatowi herbata Pu-Erh jest również nazywana „królową herbat”.
Herbatki BIO marki Cosmoveda są wegańskie, nie zawierają laktozy i glutenu. Grubo posiekane zioła nie zawierają dodatków aromatycznych i zapakowane są w naturalne opakowanie (torebka ze skrobi kukurydzianej, bez sznurka i papierka). Najwyższą jakość gwarantuje produkcja ekologiczna i respektowanie zasad sprawiedliwego handlu (Fair Trade). Doskonałe do stosowania w zrównoważonej kuchni i diecie ajurwedyjskiej.