
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, gdzie od wieków jest używana. W naszym kraju zyskała popularność dopiero niedawno, jako alternatywa dla zwykłego białego cukru. Jest aż 250 do 350 razy słodsza od cukru i nie zawiera kalorii.
Obecne europejskie przepisy nie pozwalają na sprzedaż rośliny w postaci liści lub proszku do słodzenia. Roślina może być sprzedawana jedynie jako herbata lub napar ziołowy, a jako słodzik zatwierdzone jest stosowanie ekstraktów lub wyciągów z liści rośliny Stevia Rebaudiana w postaci słodzików glikozydów stewiolowych.
Stewia ma wiele zalet, które Cię zachwycą:
Stewia jest dziś rozpoznawana głównie jako słodzik, który pozwala nam słodzić bez zwiększania spożycia kalorii. Dlatego jest popularna szczególnie wśród tych, którzy przestrzegają zasad zrównoważonego stylu życia lub starają się schudnąć. Nadaje się również dla osób z cukrzycą, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.
Zalecane stosowanie: Jak biały cukier, do słodzenia napojów, gotowania i pieczenia.
Średnia wartość odżywcza | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 0 kJ / 0 kcal |
Tłuszcze | 0 g |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
Węglowodany | 99 g |
- w tym cukry | 0 g |
- w tym polioli | 99 g |
Białka | 0 g |
Sól | 0 g |
Składniki: 99,72% erytrytolu, 0,28% glikozydów stewiolowych (wytworzonych enzymatycznie).
Ilość netto: 250 g
Ostrzeżenie: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Nadmierne spożycie może mieć działanie przeczyszczające. Nie nadaje się dla dzieci i osób nadwrażliwych na produkt.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, dobrze zamknięte, chronić przed światłem i wilgocią.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.