BIO Triphala w proszku – amalaki, bibhitaki i haritaki.
Triphala to tradycyjny ajurwedyjski preparat ziołowy stosowany w tradycji indyjskiej od tysięcy lat. Nazwa w sanskrycie (starożytny język indyjski) oznacza „trzy owoce”, ponieważ w swojej formule skrywa owoce 3 roślin, a mianowicie amalaki lub amla czyli indyjski agrest (Phyllanthus emblica), bibhitaki lub bahaeda (Terminalia bellirica) oraz haritaki lub harad (Terminalia chebula).
Tradycyjna mieszanka 3 ajurwedyjskich roślin dla wsparcia organizmu!
Połączenie tych 3 owoców nie jest przypadkowe, ponieważ w Ajurwedzie wierzy się, że otwierają wszystkie trzy dosze** w ciele – dzięki synergicznemu połączeniu triphala jest odpowiednia dla każdego. Trzy dosze to:
- vata – związana z ruchem i trawieniem,
- pitta – związana z ogniem i metabolizmem,
- kapha – związana z wagą i ruchem substancji w ciele.
Ponadto zawiera wszystkie 5 smaków rozpoznawanych przez Ajurwedę (słodki, kwaśny, gorzki, ostry i cierpki), a każdy z nich ma swoje właściwości i inny wpływ na równowagę dosz.
**Dosze to zasady ajurwedy, które nie mają odpowiedniego odpowiednika we współczesnej nauce.
Z produkcji ekologicznej - bez laktozy, glutenu GMO, alergenów i dodatków.
BIO Triphala w proszku od FutuNatura zawiera organiczne składniki i nie zawiera glutenu, laktozy, GMO, alergenów ani dodatków. Jest odpowiednia zarówno dla wegetarian, jak i wegan.
Spożycie tej niezwykłej ajurwedyjskiej mieszanki jest bardzo proste – zmieszaj ją w szklance wody lub herbaty, a także możesz dodać do różnych soków czy koktajli.